EMC VPLEX storage sanallaştırma cihazıdır. Arrayler ve hostlar arasında bulunur.Emc ürünü olan veya non emc storageler de bulunan arrayleri sanallaştırarak VPLEX’e prezente edilir. Ardından VPLEX ile storage alanımızı yapılandırabilir ve hostlarımıza bağlayabiliriz.3 çeşit VPLEX bulunmaktadır.
Local: Tek bir veri merkezi için kullanılan türüdür.
Metro: Senkron iki datacenter arasında aktif-aktif data senkronizasyonu sağlar.Metro gereksinimi için 5ms altında gecikme süresi olması önerilir.
Geo: Asenkron iki datacenter arasında aktif-aktif data senkronizasyonu sağlar.Metro ile aynı esnekliği sağlar ancak 50ms gecikme süresine kadar desteklenir. Geo’da kaynakların maliyeti yüksektir.
Dell EMC Unity 650F orta ölçekli veri depolama ünitesidir.SAN ve NAS kullanım örnekleri için yüksek performans ve gecikme süresi sağlar. File , Block, anlık snapshot, lokal ve uzak veri replikasyonu, yerleşik data encryption desteği ayrıca VMware, Microsoft ve OpenStack ile entegrasyonu bulunmaktadır.
Bu makalede Unity 650F de Consistency Group nasıl oluşturulur konusuna değineceğiz.
Consistency Group Nedir?: Bir host veya hostlara storage alanı tahsis etmek için oluşturulur.
- Bir consistency grupda anlık snaphot alınabilir.
- Consistency grupda en fazla 50 lun oluşturulabilir.
İlk olarak Unisphere Dc1 storage’e bağlanıp consistency group oluşturalım. Storage bölümünde Block> Consistency group> artıya tıklayalım.
Resim-1
Wizard’da consistency grubun adını CG_Aykut yazalım.
Resim-2
Sonraki adım lun oluşturmak için artıya tıklayalım.
Resim-3
Lun ‘u konfigüre etmeye başlıyoruz. Bunun için öncelikle belirlediğiniz isim standardı,size, provision tipi hosT I/O limiti, lun id belirleyerek devam ediyoruz.
Thin provision:Thin provision sanallaştırma ortamında bulunan lun’un fiziksel storagede kapsadığı alanı tam olarak doldurmaz.
Data reduction: Data sıkıştırma teknolojisidir.Örneğin 10 Tb datanın 5 te’ 1 sıkıştırma ile 2Tb’a kadar azaltılabilir.
Resim-4
Oluşturduğumuz lun’a ait bilgileri görmekteyiz.
Resim-5
Oluşturduğumuz lun’un bir Vplex’e atıyoruz.
Resim-6
Ayarları default bırakarak devam ediyoruz.
Resim-7
Ayarları default bırakarak devam ediyoruz.
Resim-8
Oluşturduğumuz consistency group ve lun hakkında özet bilgiyi görmekteyiz.
Resim-9
İşlemin başarıyla tamamlandığını görmekteyiz.
Resim-10
Yukarıda gerçekleştirdiğimiz işlemleri Unity Dc2’de de yapmamız gerekmektedir. Burda dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan bir tanesi access menüsünde ikinci Vplex seçilir.